Deci, inainte de a da vina pe geamul termopan proaspat montat va rugam sa tineti cont de aceste recomandari si sa intelegeti ca geamul nu produce umezeala ci ca aceasta exista in incaperea respectiva.
- Casa noua – peretii sunt neuscati fiind si proaspat zugraviti, emanand o umiditate foarte mare in aerul din incaperi. Ca remediu, se vor incalzi foarte bine camerele aerisindu-se foarte des.
- Temperatura scazuta din incaperi – duce la scaderea temperaturii la suprafata interioara a geamului ceea ce duce la aparitia condensului. Se vor incalzi mai bine incaperile.
- Degajare de abur – din prepararea mancarii sau spalatul vaselor, duce la cresterea brusca a umiditatii aerului. Se va aerisi imediat camera si se vor dota incaperile cu hote.
- Acoperirea peretilor in proportie foarte mare cu mobila la o distanta foarte mica de perete – circulatia aerului in incapere se realizeaza anevoios, ceea ce duce la scaderea temperaturilor de suprafata. Se va mari spatiul dintre mobila si perete.
- Obturarea suprafetei radiante a caloriferului cu glafuri si perdele – duce la aceeasi scadere a temperaturilor de suprafata. Se vor indeparta perdelele si se vor practica orificii pentru imbunatatirea schimbului termic.
Iata un exemplu concret:
Formarea condensului poate fi prevenita prin respectarea anumitor reguli:
- Folosirea profilelor de PVC (de calitate) cu 3-5 camere de aer
- Folosirea geamurilor termoizolante de joasa emisivitate (sticla LOW E) si cu argon, care fac ca pierderea de caldura sa fie cu 50 % mai mica decat in cazul unui geam termoizolant obisnuit; Un geam termoizolant de joasa emisivitate (LOW E), la -10grade Celsius in exterior si +20grade Celsius in interior, are pe foaia de geam de la interior +17grade Celsius, fata de un geam termoizolant obisnuit pe care, in aceleasi conditii, sunt numai +9grade Celsius
- Montajul ferestrelor de la mijlocul peretelui catre interior (in zona calda)
- Etansarea riguroasa a tamplariei pe conturul ramelor atat la interior cat si la exterior;
- Aerisirea frecventa a spatiilor respective, deoarece tamplaria moderna din PVC sau aluminiu opreste transferul de aer.